Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hermelín modrooký

18. 9. 2011

Udává se, že první králík byl poprvé vystaven na výstavě roku 1884 v anglickém Hullu, pod názvem "polský králík"(polský - podle toho, že koncem 19. století se v polském Lešnu soustředil obchod s bílými kožkami přistřiženými na imitaci hermelína). Tvrdí se, že jej vyšlechtili Angličané Meynell a Hedworth křížením nejmenších albinotických jedinců králíků domácích, stříbřitých, holandských a divokých.
Jiní autoři však tvrdí, že ani křížením nejmenších králíků nelze dosáhnout tak malých jedinců a přiklánějí se ke vzniku mutací. Poukazuje se také na to, že se objevili krátce po té, co roku 1861 začali obchodovat s Pekingem, kde se choval malý čínský bílý králík: pai-ju-man.
V 90. letech 19. století byli dovezeni do Německa. I tam je ze začátku nazývali polskými. V průměru vážili cca 2 kg. Němci jej šlechtili soustavnou plemenitbou nedospělých zvířat a přísným výběrem co nejmenších zvířat, 

Svůj dnešní název hermelín dostali roku 1905, podle sněhobílé husté a krátké srsti připomínající hranostaje (pravý hermelín).

V Čechách byli první hermelíni vystavováni v roce 1904 ve Cvikově německými králíkáři. První čeké odchovy se objevily v letech 1908 - 1909. Jedním z prvních chovatelů byl prof. dr. V. Bouchal.

Hermelín modrooký byl vyšlechtěn v Sasku za použití hermelínů červenookých a vídeňských bílých modrookých.. Poprvé byl vystavován roku 1919 v Lipsku

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář